samenvatting

Met winterbanden heb je meer grip op de weg en rijd je veiliger tijdens winterse weersomstandigheden. Maar wat als je op zomerbanden blijft rijden in de winter? Mag en kan dat eigenlijk wel? Ontdek het bij Dacia!

Mag je met zomerbanden rijden in de winter?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Dat betekent dat je in ons land met zomerbanden mag rijden in de winter. Of het slim is, dat is een ander verhaal. Tijdens de winter heb je immers grote kans op winterse weersomstandigheden. Tijdens het rijden met ijzel en sneeuw is het gewoonweg veiliger om winterbanden te gebruiken voor meer grip op de weg. 


Om die reden geldt in Nederland het advies om je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden als de temperatuur onder de 7 graden komt, vaak tussen november en april. In de overige maanden wordt aangeraden om juist op zomerbanden te rijden voor een betere wegligging en een kortere remweg.

Waar mag ik niet met zomerbanden rijden in de winter?

Hoewel je in Nederland én in België met zomerbanden in de winter mag rijden, mag dit zeker niet overal. In sommige landen zijn winterbanden namelijk wél verplicht. Ben je benieuwd om welke landen dit gaat? Ontdek hier snel waar en wanneer winterbanden verplicht zijn.

Kan ik met zomerbanden rijden in de winter?

Of je met zomerbanden kan rijden in de winter, hangt van een aantal zaken af. De weersomstandigheden en de temperatuur spelen hier een belangrijke rol. Valt er veel sneeuw? Dan biedt een winterband enorme voordelen. In de sneeuw is een zomerband simpelweg erg gevaarlijk. Is het bovendien gedurende een lange periode onder de 0 graden, dan is rijden met zomerbanden ook geen goed idee.


Ga je op reis met de auto door of naar landen waar een verplichting geldt? Dan betekent dit ook dat je de autobanden moet wisselen. Daarnaast kan ook het merk en het soort band van invloed zijn op de prestaties gedurende de wintermaanden. Zo kan een A-merk winterband in de zomer beter presteren dan een B-merk zomerband. Doe dus altijd onderzoek naar de verschillende banden die je op het oog hebt.

Kiezen tussen zomerbanden en winterbanden: tips

Weet je niet zeker of je op zomerbanden of winterbanden wilt rijden in de winter? Dan hebben we de volgende tips voor je: 

 

1. Laat de auto met écht guur winterweer liever thuis

Laat de auto met écht guur winterweer liever thuis en werk bijvoorbeeld een dagje thuis. Dit is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu en beter voor je eigen portemonee

 

2. Schaf wel winterbanden aan bij wintersport

Wil je op wintersport of ga je toch regelmatig de weg op in gebieden met sneeuw en ijzel? Ga dan op zoek naar betrouwbare winterbanden

 

3. Let op bij het doorkruisen van landen met winterbandenverplichting

Ga je niet op wintersport, maar wel op pad met de auto? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels in andere landen. Mogelijk heb je toch winterbanden nodig.

 

4. Wees extra voorzichtig op de weg

Rijden in de winter betekent dat je in allerlei weersomstandigheden terecht kunt komen. Rijd dan ook extra voorzichtig en bekijk eens onze andere tips voor rijden in de winter.

Veilig de winter door met Dacia

Rijd jij in een Dacia en wil je een paar betrouwbare en stijlvolle winterbanden aanschaffen? Bekijk dan onze mogelijkheden. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van all season banden? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres!