samenvatting

Winterbanden zijn er om je grip op de weg te maximaliseren en zo veel veiliger te rijden in verschillende weersomstandigheden. Maar wanneer gebruik je winterbanden, en waar is het verplicht? Wij leggen het je hieronder uit!

Wat zijn winterbanden precies?

First things first. Wat zijn winterbanden en waar zijn ze voor bedoeld? Winterbanden zijn autobanden speciaal bedoeld voor extra grip op het wegdek onder winterse omstandigheden. Winterbanden zijn soepeler dan zomerbanden, kennen een andere samenstelling qua rubber en beschikken over een profiel van minimaal 1.6 mm diep. Wij raden echter een profieldiepte aan van minimaal 4 mm, omdat de kans anders bestaat dat je winterbanden hun eigenschappen verliezen bij flink winters weer. En dat wil je natuurlijk niet tijdens het rijden met sneeuw of ijzel.

Winterbanden in verschillende landen: verplicht of niet?

Winterbanden zijn in sommige landen verplicht en in andere landen niet. In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. Wel gelden er bepaalde adviezen en richtlijnen die erg belangrijk zijn als je rijdt in winterse omstandigheden. Hieronder lees je meer over deze adviezen. In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden wel verplicht bij winterse omstandigheden. Hoe die regels precies in elkaar zitten? Dat delen we verderop in dit artikel!

Vanaf en tot wanneer winterbanden in Nederland?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Wel geldt het advies vanuit de overheid om winterbanden te gebruiken in winterse omstandigheden. Denk aan sneeuw en ijzel. Als richtlijn kun je aanhouden dat het tijd is voor winterbanden als de temperatuur onder de 7 graden komt, vaak tussen november en april. In de overige maanden raden we je aan om op zomerbanden te rijden voor een betere wegligging en een kortere remweg.

 

Dankzij winterbanden heb je meer grip op de weg dan bij een gewone band. Bovendien blijft het rubber van winterbanden veel soepeler onder lage temperaturen vergeleken met gewone banden. Resultaat: beter contact met de weg (en dat is wel zo prettig als je autorijdt). 

 

In Nederland zijn spijkerbanden en sneeuwkettingen verboden, mede doordat zij veel schade veroorzaken aan het wegdek. Wil je dus veilig rijden in Nederland onder winterse omstandigheden? Dan raden we je aan om voor winterbanden te gaan! Houd er tot slot ook rekening mee dat het in de Nederlandse wintermaanden flink kan stormen en regenen.

Vanaf en tot wanneer winterbanden in België?

In België is het gebruik van winterbanden, net als in Nederland, niet verplicht. We raden je aan ze te gebruiken als je rijdt in winterse omstandigheden, vooral in bergachtige gebieden zoals de Belgische Ardennen. Sneeuwkettingen mag je in België alleen gebruiken als het wegdek grotendeels bedekt is met ijs en/of sneeuw.

Vanaf en tot wanneer winterbanden in Duitsland?

In tegenstelling tot Nederland is het in Duitsland wel verplicht om met winterbanden óf all seasonbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Ga je tijdens de wintermaanden via Duitsland naar wintersportgebieden? Houd dan rekening met de volgende regels,  zoals ook uitgelegd door de ANWB en voorkom hoge boetes:

 

  • Gebruik winterbanden of all seasonbanden tijdens winterse omstandigheden, ook als je met een camper rijdt. Motorrijders hoeven geen winterbanden te gebruiken.
  • Met winterse omstandigheden wordt bedoeld: ijzel, gladheid door sneeuw, gladheid door sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming. 
  • Bovengenoemde weersomstandigheden kunnen ook buiten de wintermaanden voorkomen, dus houd het weerbericht goed in de gaten!
  • Je winterbanden moeten in Duitsland voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Let op: oudere winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en alleen de aanduiding M+S hebben, worden tot en met 30 september 2024 geaccepteerd als winterbanden. 
  • De winterbanden moeten wettelijk gezien minimaal 1,6 mm profieldiepte hebben, maar wij raden minimaal 4 mm aan voor extra grip en veiligheid. 
  • Als je met winterbanden rijdt, dan moet je je houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van die winterbanden. Is deze snelheid lager dan die van je auto? Dan moet je op het dashboard, binnen jouw eigen blikveld, een sticker aanbrengen waar de maximumsnelheid van je winterbanden op staat.
  • Je bent verplicht om winterbanden op alle wielen te (laten) monteren.
  • Op aanhangers zijn winterbanden niet verplicht - wel raden we ze je aan als je in winterse omstandigheden rijdt. 
  • Rijd je in Duitlsland onder winterse omstandigheden zonder winterbanden? Dan riskeer je een fikse boete van €60,- . VVeroorzaak je een verkeersopstopping doordat je met zomerbanden rijdt en te weinig grip op het wegdek hebt? Dan loopt die boete al op tot €80. En als je een ongeval veroorzaakt terwijl je rijdt op zomerbanden in winterse omstandigheden, dan wordt dat gezien als een zeer grove nalatigheid van jouw kant (met alle risico’s vandien). 

 

Voor sneeuwkettingen in Duitsland geldt dat deze verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Staat er geen sneeuwkettingenbord, en is de weg voor een groot deel bedekt met ijs en/of sneeuw? Dan mag je ook sneeuwkettingen gebruiken. Je moet ze dan wel minstens op de twee aangedreven wielen monteren. En je mag niet harder rijden dan 50 km/u.

Vanaf en tot wanneer winterbanden in Luxemburg?

Als je op wintersport rijdt, is de kans groot dat je wel eens via Luxemburg moet rijden. Hier zijn winterbanden sinds 2012 verplicht op alle wegen tijdens winterse omstandigheden. In de wet staat geen specifieke periode genoemd, behalve dan een periode ‘met winterse omstandigheden’ als ijzel, sneeuw en gladheid door sneeuw. Verder geldt:

 

  • De winterbanden moeten voorzien zijn van een sneeuwvlok of M+S symbool.
  • Ga je zonder winterbanden de weg op? Dan kan je zomaar een boete van 74 euro krijgen. En als je betrokken bent bij een ongeluk in Luxemburg, terwijl je zonder winterbanden rijdt, dan kan je daar (mede) aansprakelijk voor worden gesteld. 
  • De minimale profieldiepte van de banden ligt op 1,6  mm, maar wij raden je aan om voor minimaal 4 mm te gaan.
  • Wat betreft sneeuwkettingen: die mag je gebruiken in Luxemburg onder winterse omstandigheden, al zijn ze geen alternatief voor winterbanden. Onder sommige weersomstandigheden zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een speciaal bord.
  • De winterbanden moeten op alle wielen gemonteerd zijn.

Vanaf en tot wanneer winterbanden in Frankrijk?

In Frankrijk zijn winterbanden in bepaalde zones verplicht in de winterperiode. Die periode is van 1 november t/m 31 maart. Zones waarin winterbanden dan verplicht worden, zijn de berggebieden.


Ben je van plan om door of naar Frankrijk te rijden in de wintermaanden? Houd je dan aan onderstaande regels:

 

  • Winterbanden of sneeuwkettingen zijn verplicht in de wintermaanden (1 november t/m 31 maart) in de Vogezen, op Corsica, in de Jura, de Pyreneeën, de Alpen en het Centraal Massief.
  • Zie je een verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop? Dat betekent dat je een zone binnenkomt waar winterbanden of sneeuwkettingen in de winterperiode verplicht zijn.
  • In Frankrijk moeten winterbanden over het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) beschikken, plus de aanduiding M+S (M&S, MS). Vanaf 1 november 2024 worden alleen nog winterbanden met een sneeuwvloksymbool 3PMSF geaccepteerd als winterbanden. Als je vanaf dan alleen rijdt op winterbanden met de aanduiding M+S, dan is dat niet genoeg.
  •  In Frankrijk moet je op alle vier de wielen winterbanden gemonteerd hebben.
  • In andere gebieden van Frankrijk raden we je sterk aan om ook op winterbanden te rijden.
  • Kom je een rond blauw bord tegen met een witte autoband met een sneeuwketting erop? En staat er Pneus neige admis (Winterbanden toegestaan) onder of bij dit bord? Dan hoef je geen sneeuwkettingen te gebruiken als je op winterbanden rijdt. Maar als er staat Chaînes à neige obligatoires (Sneeuwkettingen verplicht) of een vergelijkbare tekst, dan ben je verplicht om sneeuwkettingen te monteren op je winterbanden.
  • In Andorra zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht van 1 november tot en met 15 mei.
  • Neem altijd sneeuwkettingen mee in je achterbak als je in Frankrijk rijdt tijdens de winterperiode. 
  • Gebruik je sneeuwkettingen? Dan mag je maximaal 50 km/u rijden.

Winterbanden: waar en wanneer?

Kort samengevat zijn de regels die gelden in Duitsland en Luxemburg vergelijkbaar met elkaar. De belangrijkste regel is dat winterbanden verplicht zijn onder winterse omstandigheden. In Frankrijk geldt die verplichting alleen in bepaalde zones en in een bepaalde periode.


In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aan te raden! Wil je voor maximale grip op het wegdek en dus veiligheid gaan? Kies dan voor een profieldiepte van minimaal 4 mm.

Op pad met winterbanden van Dacia

Rijd jij in een Dacia en wil je een paar betrouwbare en stijlvolle winterbanden aanschaffen? Bekijk dan onze mogelijkheden. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van all season banden? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres!