samenvatting

Autorijden in de winter kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het is langer donker, de weersomstandigheden kunnen verraderlijk zijn en opletten is belangrijker dan ooit. Wees dus goed voorbereid op rijden in de winter en weet waar je extra op moet letten.

De juiste autobanden in de winter

In tegenstelling tot andere landen om ons heen is het in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Dat betekent echter niet dat winterbanden wél sterk geadviseerd worden, ook vanuit ons. Je kunt als richtlijn aanhouden dat het tijd is voor winterbanden als de temperatuur zo onder de 7 graden komt. Dit is vaak het geval tussen november en april. Winterbanden geven je meer grip op de weg, waardoor je veiliger rijdt tijdens bijvoorbeeld sneeuw en ijzel. Met zomerbanden rijden in de winter, tijdens winterse weersomstandigheden, is dus geen goed idee.

Veilig rijden in alle winterse weersomstandigheden

Rijden in de winter betekent dat je in allerlei weersomstandigheden terecht kunt komen. Storm en regen, sneeuw of hagel: het kan allemaal gebeuren. De belangrijkste tips voor het rijden in zulke weersomstandigheden zijn:

  • Rijd langzamer
  • Houd afstand tot andere auto’s
  • Houd beide handen aan het stuur
  • Wees alert
  • Ontspan zoveel mogelijk

 

Gaat er toch iets mis en kom je in een slip terecht? Blijf dan zo kalm mogelijk, laat het gaspedaal los, trap niet de rem in en draai niet plotseling met je stuur! Als je banden eenmaal weer grip hebben, dan kun je de controle over de auto terug in handen nemen.

Controleer je banden en de bandenspanning

Zoals we hierboven al even noemden, zijn winterbanden sterk aan te raden tijdens de wintermaanden. Je kan ook kiezen voor all season banden. Met welke banden je ook rijdt, controleer ze op de juiste spanning zodat ze genoeg grip op het wegdek hebben. We raden aan om dit elke maand te checken. De juiste bandenspanning voor jouw banden vind je in het Dacia instructieboekje.

Krabben, boenen en sprayen als het vriest

Het belang van krabben spreekt voor zich, toch willen we extra aandacht geven aan het krabben en schoonmaken van je ruiten. Zelfs als je haast hebt in de ochtend en je eigenlijk geen tijd hebt om je auto ruim voldoende te krabben, is het toch echt heel belangrijk dat je dit wel doet. Krab het bevroren laagje van je autoruiten af en doe dit zodanig dat je overal goed zicht hebt vanuit de bestuurdersstoel. Zo voorkom je onnodige ongelukken. 


Wil je echt niet krabben in de ochtend? Maak dan gebruik van antivries in je koel- en sproeivloeistof, zodat je ruiten niet bevriezen.

Houd je autoslot functioneel met kruipolie

Het laatste wat je wil is dat je slot bevriest en je je auto niet meer in of uit kunt. Om dit te voorkomen, adviseren wij je om kruipolie in de sloten van je auto te spuiten. Is je slot toch al bevroren? Maak dan gebruik van slotontdooier of een zakje warm water. In het ergste geval, als je zulke dingen niet bij de hand hebt, kan je het beste met je lichaam tegen de auto aan staan om de boel te ontdooien. En daarna kun je jezelf weer opwarmen in je auto.

Parkeren in de eerste versnelling

Het is niet verstandig om je auto te parkeren op de handrem als het echt koud is, want je handrem kan dan bevriezen. Beter parkeer je je auto in de eerste versnelling. Indien je handrem toch al bevroren is, laat de motor dan ongeveer een kwartier draaien met de kachel uit. Op deze manier ontdooit de handremkabel vanzelf.

Veilig rijden in de winter met Dacia

Bij Dacia ben je aan het juiste adres om veilig de winter door te komen. Bekijk ook eens onze winterbanden. Zo ben jij optimaal voorbereid voor de winter!