Ga je deze zomer weer met de auto op vakantie? Dan is de kans groot dat je met milieuzones te maken krijgt. Milieuzones spelen een steeds grotere rol in binnen- én buitenland. Maar wat houden ze precies in, waar gelden ze, en wat betekent dit voor jou als automobilist? Ontdek bij Dacia hoe milieuzones werken en waar je rekening mee moet houden.
Wat zijn milieuzones en waarom bestaan ze?
Een milieuzone is een afgebakend gebied in een stad waar bepaalde voertuigen met een hoge uitstoot niet mogen komen. Denk bijvoorbeeld aan verouderde dieselauto’s, vervuilende vrachtauto’s of oude bromfietsen. De reden voor het instellen van zo’n zone is simpel: de lucht in steden is vaak vervuild, vooral door verkeer.
Onderzoek toont aan dat mensen die in stedelijke gebieden wonen, gemiddeld minder lang leven door de slechte luchtkwaliteit. Milieuzones zijn daarom een belangrijke maatregel om schone lucht te bevorderen en de gezondheid van inwoners te beschermen. Daarnaast stimuleren ze om over te stappen op schonere alternatieven, zoals elektrische auto's of openbaar vervoer. Zo wordt een milieuzone niet alleen een instrument voor schonere lucht, maar ook een stap richting een duurzamere toekomst.
Sinds wanneer zijn er milieuzones in Europa?
Milieuzones bestaan al sinds begin jaren 2000 in Europa. Duitsland was één van de eerste landen die in 2008 grootschalig Umweltzonen invoerde. Frankrijk volgde met het Crit’Air-systeem, en sindsdien zijn milieuzones in veel Europese landen standaard in stedelijke gebieden.
Nederland stelde zijn eerste milieuzone in 2007 in. Sindsdien breiden steeds meer steden het systeem uit. In januari 2025 wordt er gestart met zero-emissiezones in diverse steden, waarbij alleen volledig uitstootvrije bestel- en vrachtwagens worden toegelaten.
Houd rekening met milieuzones in heel Europa
In veel landen in Europa vind je milieuzones. De regels voor deze zones verschillen per land, dus het is belangrijk om hierop te letten wanneer je naar het buitenland reist. Er gelden vaak ook specifieke regels per stad of regio, die kunnen verschillen qua toegangseisen. In sommige landen heb je bijvoorbeeld een vignet nodig, in andere moet je je auto registreren of een sticker aanvragen.
Zorg ervoor dat je ruim vóór vertrek controleert welke regels gelden in het land van bestemming én in de landen waar je mogelijk doorheen rijdt. Zo voorkom je boetes en ben je goed voorbereid op je reis. Wij hebben de milieuzones van een aantal populaire vakantiebestemmingen voor je op een rijtje gezet.
Milieuzones in Frankrijk
In Frankrijk voeren gemeenten de Crit'Air-zone in. Hiervoor heb je een vignet nodig om in de grote steden te mogen rijden, zoals Parijs, Lyon en Grenoble. De zones zijn onderverdeeld in klassen, afhankelijk van de uitstoot van je voertuig.
Milieuzones in België
België heeft Lage Emissiezones (LEZ) in steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Hier gelden strikte regels op basis van de Euro-norm van je voertuig. In sommige gevallen moet je je voertuig registreren, ook als je auto wél voldoet.
Milieuzones in Duitsland
Duitsland heeft het grootste aantal milieuzones in Europa, de zogeheten Umweltzonen. Om toegang te krijgen, heb je een milieusticker (Umweltplakette) nodig. Deze plak je op je voorruit. Zonder sticker riskeer je een boete.
Milieuzones in Italië
In Italië vind je zogeheten ZTL-zones (Zona a Traffico Limitato), vooral in historische stadscentra zoals Rome, Florence en Milaan. Deze zones zijn vaak alleen toegankelijk voor bewoners of voertuigen met een speciale vergunning. Boetes worden automatisch opgelegd via cameracontrole.
Milieuzones in Spanje
Spanje voert sinds kort Low Emission Zones (Zonas de Bajas Emisiones) in. In steden als Barcelona en Madrid heb je een milieusticker (Distintivo Ambiental) van de Spaanse overheid nodig. Buitenlandse voertuigen moeten vaak vooraf geregistreerd worden om toegang te krijgen.
Milieuzones in Oostenrijk
In Oostenrijk gelden milieuzones voornamelijk voor vrachtverkeer, maar ook personenauto’s kunnen ermee te maken krijgen, bijvoorbeeld rond Wenen en Innsbruck. Hier zijn milieustickers (Umwelt-Pickerl) verplicht voor bepaalde voertuigen. Controleer vooraf of jouw route erdoorheen loopt.
Milieuzones vermijden
Milieuzones kunnen soms een uitdaging zijn, vooral als je niet op de hoogte bent van de specifieke regels. Gelukkig zijn er een aantal manieren om er handig mee om te gaan of de milieuzones zelfs te vermijden, zodat je zorgeloos de weg op kunt.
Of je nu door de bergen rijdt, de kust opzoekt of gaat kamperen, met Dacia ga je zorgeloos met de auto op pad. Benieuwd naar meer inspiratie en praktische info voor jouw volgende outdoor avontuur? Wij helpen je graag goed voorbereid op weg met handige tips. Ontdek alles wat je nodig hebt voor een geslaagde reis.