samenvatting

Als je om je heen kijkt is het geen ontkennen aan: het najaar is hier.. Niet alleen wordt het weer slechter, ook neemt de kans op mist en ander slecht zicht toe. En dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee op de weg. Gelukkig is er mistlicht. Vraag jij jezelf af wanneer de mistlampen aan moeten of mogen? Wij leggen het je uit!

Wat is mistlicht?

Mistlichten zijn speciale autolampen die zijn ontworpen om zicht te verbeteren tijdens slechte weersomstandigheden zoals dichte mist, sneeuwval of hevige regen. Niet alleen worden ze gebruikt om beter gezien te worden door andere weggebruikers, maar ook om de weg zelf beter te zien. 

Is mistlicht verplicht?

Mistlichten aan de voorkant zijn niet verplicht, maar als er mistverlichting voor is, dan moeten het er twee zijn. Het is wél wettelijk verplicht om aan de achterzijde van de auto minstens één mistlicht te hebben.

Waar zitten de mistlampen?

In veel auto's zijn mistlichten aan de voor- én achterzijde gemonteerd. De voorste mistlichten zijn meestal geïntegreerd in de voorbumper, onder de koplampen en geven wit of geel licht. Achterste mistlichten bevinden zich meestal aan de achterkant van het voertuig, vaak onder de normale achterlichten en geven helder rood licht. Mistlichten zijn meestal helderder en breder dan gewone koplampen. Bovendien worden ze geplaatst op een lagere positie op de auto om de lichtstraal dichter bij de grond te brengen. Dit is omdat het zicht daar meestal beter is.

Wanneer is er sprake van mist?

Als het KNMI het heeft over mist, bedoelen ze niet slechts een lichte nevel. Echte mist, volgens hun definities, doet zijn intrede wanneer het zicht minder dan 1000 meter bedraagt. Dus, als je naar buiten kijkt en de contouren van bomen en auto's beginnen te vervagen, dan is er sprake van mist. Dat betekent overigens niet dat jij bij het minste teken van mist direct je mistlichten aan mag zetten!

Wanneer mag en moet het mistlicht aan?

Wanneer het mistlicht aan moet verschilt of we het hebben over het mist voor- of achterlicht. Het mistlicht aan de voorkant mag je alleen gebruiken als je minder dan 200 meter ver kan zien door bijvoorbeeld mist, hevige regenval of sneeuw.  Het mistlicht achter mag je alleen gebruiken als het zicht écht beroerd wordt. Dit houdt in bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag je het mistachterlicht dus niet gebruiken.

Hoe zet je mistlampen aan?

Wil je precies weten hoe je jouw mistlampen aan zet? Dit kan nog weleens verschillen per auto. Raadpleeg daarom het instructieboekje van je auto voor een precies stappenplan.

Rijden in de mist: volg deze tips

Rijden door de mist kan een behoorlijke uitdaging zijn vanwege het verminderde zicht. Als je toch besluit de mist in te duiken, is het slim om een paar veiligheidstips in je achterzak te hebben. Hier zijn ze:

 

1. Gas terugnemen

Doe rustig aan. Verminder je snelheid en houd afstand tot het voertuig voor je. Trager rijden geeft je meer speelruimte om te reageren en voorkomt dat je in ongewenste avonturen verzeild raakt.

 

2. Verlichting aan

Zet die koplampen aan, maar houd het grootlicht in de kast. In de mist kan grootlicht het zicht alleen maar belemmeren door die lichtstralen wild te laten rondspringen.

 

3. Mistlichten voeren

Als het zicht echt op halve kracht staat, schakel dan die voorste mistlampen in (en gooi er wat achterlichten bij, als de situatie dat voorschrijft), volgens de lokale verkeerswetten.

 

4. De juiste rijbaan kiezen

Stay in your lane. Blijf zoveel mogelijk op die rechterstrook en gebruik die witte lijnen als je navigatie in de mist.

 

5. Let op medeweggebruikers

Wees als een havik, extra oplettend en geef je medeweggebruikers  wat ruimte. Gebruik je richtingaanwijzers en laat anderen weten wat je van plan bent.

 

6. Oren op scherp

Draai je autoradio even wat zachter. Luister naar het verkeer, de sirenes, de claxons. Blijf opletten wat er om je heen gebeurt.

 

7. Parkeren en wachten

Als de mist extreem dicht of is je zicht zo goed als nul, dan is het een slimme zet om je rit even on hold te zetten. Veiligheid staat altijd voorop.

Rijhulpsystemen tijdens rijden in de mist

Rijhulpsystemen zijn bedoeld om rijden gemakkelijker, efficiënter en veiliger te maken. Dat wil niet zeggen dat elk rijhulpsysteem even handig is tijdens het rijden in de mist.  Rijden op cruisecontrol bijvoorbeeld raden we af tijdens mist, net als bij rijden met regen en storm of autorijden met ijzel. Het is beter om tijdens slechte weersomstandigheden zelf de snelheid te bepalen en controleren, omdat er allerlei onverwachte situaties kunnen ontstaan. Zodra de mist wegtrekt, kun je weer overschakelen op cruisecontrol.

Veilig rijden in de mist met Dacia

Kortom, autorijden tijdens mist is niet zonder risico’s. Wel zijn er tal van voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt nemen om de veiligheid van jezelf én andere weggebruikers te vergroten. We raden je dan ook aan om hier rekening mee te houden. Daarnaast raden we je aan om bij de aanschaf van een auto te kiezen voor een auto die beschikt over handige autofuncties die de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers vergroot. Ontdek al onze modellen of bekijk onze handige autofuncties!