Welke zelf geschoten kiekjes heb jij op de schoorsteenmantel staan? Foto’s herinneren je aan een leuke gebeurtenissen met vrienden, aan die gezellige vakantie op Texel of aan familie. Daarnaast maken we ook vaak foto’s van dingen waar we erg trots op zijn, zoals: onze Dacia! Ook zonder professionele spullen is het mogelijk om mooie foto’s te maken van je auto. Hoe? We delen zes handige tips met je.

Tip #1: Hoe maak je de perfecte compositie?

In de fotografiewereld zijn er verschillende regels wanneer het gaat om de compositie. Je hoeft je natuurlijk niet aan deze regels te houden, maar ze kunnen je wel houvast bieden bij het maken van een mooie foto. Één van deze regels is “de gulden snede”. Met deze manier van fotograferen deel je het beeld in 9 vlakken in. Hieronder zie je hoe dat er ongeveer uitziet.

 

Het is de bedoeling dat je jouw onderwerp, bijvoorbeeld je Dacia, precies fotografeert op de snijpunten in dit raster. Dit zorgt ervoor dat jouw auto niet saai in het midden van het beeld staat. In de foto zie je dat het voorste wiel bij een snijpunt zit en de rest van de auto op deze lijn ligt. Op deze manier krijg je een mooie compositie. Natuurlijk zijn er nog meer manieren om je fotografie te verbeteren. Lees je mee?

Tip #2: Boenen!

De auto moet helemaal schoongemaakt zijn! Tenzij je een foto maakt van een Dacia die door de modder rijdt natuurlijk… Op een foto valt vuil altijd nog meer op dan normaal, maar ook kunnen bijvoorbeeld druppels het licht vreemd weerkaatsen. 

Tip #3: Denk aan de reflectie

Zorg dat je de foto zo maakt dat het licht met de auto mee schijnt. Op deze manier zie je de lijnen van de auto beter en voorkom je dat het licht weerkaatst. Zorg er daarnaast voor dat het licht zo op de auto schijnt, dat je er zelf niet op staat. 

Tip #4: Ga offroad

Kies de juiste omgeving. In de stad is fotograferen een stuk lastiger, omdat er dan allemaal dingen rondom de auto gebeuren. Makkelijker is het om een plek buiten de stad te zoeken of een andere rustige omgeving. Op deze manier kan je een mooie compositie maken en je Dacia in alle rust fotograferen.

Tip #5: Het juiste moment van de dag

Het beste moment van de dag om een foto te maken is bij zonsondergang of zonsopgang. Op deze momenten is het licht van de zon zachter dan later op de dag. Zo voorkom je gekke schaduwen en valt het licht mooier op de auto.

Tip #6: Speel met de horizon

Het ziet er mooi uit op een foto als de horizon recht is, maar hier kun je natuurlijk ook mee spelen.Probeer eerst een foto waar de horizon recht is en probeer dan een foto te maken waarbij de horizon iets is gekanteld. Dit kan hele leuke effecten opleveren!