Met trots en enthousiasme vertellen we je graag dat we vanaf 2025 deelnemen aan het World Rally-Raid Championship, met als ultiem hoogtepunt de welbekende Dakar Rally. Een ware test in uithoudingsvermogen en robuustheid.

Wat is de Dakar Rally ook alweer?

De Dakar Rally is een woestijnrally voor auto's, vrachtwagens, quads en motoren. De race wordt jaarlijks gehouden in januari. Meestal is Dakar, de hoofdstad van Senegal, de finishplaats. De Dakar Rally is een avontuur in de buitenlucht voor auto’s, vrachtwagens, quads en motoren. Verderop in de wedstrijd racen alleen de vierwielaangedreven auto's verder, die zijn ontwikkeld voor de meest extreme omstandigheden op aarde. Racen op z’n best!


Dit avontuur wordt al meer dan vier decennia lang georganiseerd door Dakar en brengt meer dan 500 avonturiers afkomstig uit 60+ nationaliteiten samen om tegen elkaar te strijden in deze one-of-a-kind competitie. 


En vanaf 2025 doen wij dus mee in de T1-categorie. In die categorie doen voertuigen mee die niet per se gebaseerd zijn op productiemodellen. De Prodrive Hunter is hier een voorbeeld van. Onze coureurs zijn niemand minder dan meervoudig wereldkampioenen Cristina Gutiérrez Herrero van de Extreme E, en Sébastien Loeb. 

Dacia en Dakar… de perfecte match?

Dacia en Dakar. Niet alleen klinkt het goed, het is ook nog eens een perfecte match. Wij hebben namelijk een team samengesteld vol enthousiastelingen en we zijn klaar om de Dakar Rally uitdaging aan te gaan. Wat ons betreft wordt dit naast een avontuurlijke uitdaging ook een eco-smart uitdaging, want onze raceauto rijdt op synthetische brandstof. Zo gaan duurzaamheid en avontuur hand in hand. We zien de Dakar Rally als een ultieme test en proeftuin om onze ideeën voor Dacia in te testen. Onze prototypes zullen we in 2024 al testen tijdens de Rallye du Maroc.


Met onze deelname en ons gebruik van eFuels stimuleren en versnellen we de ontwikkeling van synthetische brandstoffen. Het resultaat van deze ontwikkeling is dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn, wat uiteindelijk leidt tot een schonere wereld. Op die manier draagt Dacia zijn steentje bij aan de verduurzaming van de auto-industrie. 

Expertise van Renault Group en Prodrive

Om de race goed te volbrengen, combineren we de expertise van Renault Group en die van de Britse motorsport- en engineering groep Prodrive. Prodrive heeft veel ervaring en gaat ons helpen met de bouw van de rallyauto's. Dankzij hen hebben we een grote kans om als nummer 1 over de finish te komen. \


Onze coureurs rijden in de speciaal door Prodrive ontwikkelde Sandrider: een 360 pk sterke buggy met uitgepuurd ontwerp en compacte afmetingen. De Sandrider wordt aangedreven door een 3-liter V6-benzinemotor met dubbele turbo die 360 pk en 539 Nm koppel ontwikkelt. Bovendien worden alle vier de wielen aangedreven. 

 

In de Dakar race rijden alle deelnemers met vierwielaangedreven auto’s. Vierwielaandrijving - ook wel 4x4, 4WD of four-wheel drive genoemd - is een systeem waarbij alle vier de wielen worden aangedreven in plaats van twee wielen. Dit zorgt voor optimale stabiliteit en controle op moeilijk begaanbare off-road wegen zoals zandpaadjes en steile hellingen. Onze Dacia Duster-modellen hebben 4x4 en zijn de ideale partners voor wie houdt van off-road rijden.

Duurzaam racen staat voorop

De synthetische brandstof waarop onze Dacia gaat rijden, wordt geleverd door Aramco. Aramco is wereldleider in de energie- en chemiesector. Ze produceert synthetische brandstofoplossingen door hernieuwbare waterstof te combineren met afgevangen koolstofdioxide, oftewel CO2. 

 

Synthetische brandstoffen worden ook wel eFuels genoemd. De ontwikkeling ervan staat nog in de kinderschoenen en is vrij complex. Het komt erop neer dat middels het proces ‘elektrolyse’ waterstof wordt onttrokken aan groene stroom, die bijvoorbeeld afkomstig is van  zonnepanelen. Vervolgens wordt CO2, ofwel koolstofdioxide, toegevoegd aan de waterstof in een fabriek. Daaruit ontstaat synthetische brandstof. De hoeveelheid CO2 die aan de waterstof is toegevoegd, is gelijk aan de CO2 die bij gebruik wordt uitgestoten. Zodoende zijn eFuels CO2-neutraal.

Rijd jij al in een 4x4-Dacia?

Meedoen aan de Dakar Rally is geen vereiste als je zelf heerlijk wil touren over off-road wegen. Met onze Duster-modellen met 4x4 is geen weg te gek en geniet je van het ultieme avontuur dat off-road rijden heet. Overweeg je om een Dacia aan te schaffen en ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden als particulier? Lees alles over financiering van jouw Dacia!