samenvatting

Op vakantie met je Dacia

Heb je plannen om eropuit te trekken met een caravan of aanhanger? Dan kan zeker! Wel goed om te weten dat je niet alleen naar het gewicht van de caravan of aanhanger moet kijken. Hoe je auto is beladen is bijvoorbeeld net zo belangrijk.


We zetten alle regels even voor je op een rijtje.

Zo bereken je de maximale belading

Een volgepakte caravan of aanhangwagen mag niet meer wegen dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Weegt een auto inclusief bagage en inzittenden 1600 kg, dan mag de caravan of aanhanger niet meer dan 1200 kg wegen (1600 X 75% = 1200).

 

Check altijd ook het maximale laadvermogen van je caravan of aanhanger. Daar mag je natuurlijk nooit overheen.

 

 

Wat is het maximale toegelaten treingewicht?

 

Nog iets om rekening mee te houden: het maximale toegelaten treingewicht. Het treingewicht is het gewicht van je auto inclusief bagage en inzittenden plus de caravan of aanhanger met belading. Het maximale toegestane treingewicht van jouw Dacia staat in de technische specificaties van je auto en op het kentekenbewijs.

Ook handig: de rekentool van de ANWB

Benieuwd welke caravan of aanhanger goed past bij jouw Dacia? Daar heeft de ANWB een handige tool voor.

Bereken trekgewicht

Tips voor het beladen van je caravan of aanhanger

Nu je weet hoeveel je kunt meenemen, kun je de aanhanger of caravan inpakken. Zet de zwaarste spullen altijd boven of in ieder geval vlakbij de as. Verdeel de zware spullen rond de as gelijkmatig over links en rechts. Zo krijgt je aanhanger of caravan een betere balans, en voorkom je dat ‘ie gaat slingeren.

 

Doe hetzelfde met de wat lichtere spullen. Hoe zwaarder de spullen zijn, hoe dichter ze bij het midden moeten liggen. Lichte spullen leg je dus helemaal achteraan of helemaal vooraan.

Let ook op de kogeldruk

Nog een term die je niet elke dag tegenkomt: kogeldruk. Daarom leggen we eerst uit wat het is, en waarom het belangrijk is om er rekening mee te houden.

 

Kogeldruk is de kracht waarmee de aanhanger of caravan op je trekhaak drukt. Veel autofabrikanten (ja, wij ook) noemen het de S-waarde. Soms wordt de kogeldruk ook verticale kracht of vertical load genoemd.

 

 

Waarom kogeldruk belangrijk is

 

Als de kogeldruk te hoog is - en de aanhanger of caravan de achterkant van je Dacia te veel naar beneden drukt - hebben je voorbanden minder grip. Ook als de kogeldruk te laag is, kan de wegligging verslechteren. Houd de kogeldruk daarom altijd goed in de gaten.

 

Belangrijk: houd de kogeldruk ongeveer op 75 kilo.

Trekkracht, vermogen, toerental en koppel

Hoe soepel jouw Dacia een aanhanger of caravan trekt, ligt niet alleen aan het vermogen van de motor. Het is de combinatie van het vermogen en het toerental die de trekkracht bepaalt. Het koppel vertelt op welk toerental de motor de meeste trekkracht levert .

 

Het beste is om bij een lager toerental hoge prestaties te hebben. Dat geeft het meeste rust binnenin de auto.

 

 

Het maximale koppel van jouw Dacia

 

Wat het maximale koppel is, staat in het instructieboekje van je auto. Dit wordt hier aangegeven in Newtonmeters (Nm). In je instructieboekje staat bijvoorbeeld: Max. koppel 230 Nm bij 1.750 tpm. Dus bij 1.750 toeren, heeft deze auto de meeste trekkracht.

Waarom gaat je caravan of aanhanger slingeren?

  • je caravan is te zwaar
  • de aanhanger of caravan is verkeerd beladen
  • er is te weinig of teveel kogeldruk
  • de bandenspanning is niet op orde
  • je rijdt te hard
  • een combinatie van bovenstaande factoren

Goed om te weten

  • Doe deze test voor je vertrekt: op een helling van 12% moet de auto de caravan vanuit stilstand makkelijk weg kunnen trekken.
  • Een moderne auto kan, wanneer goed beladen, veilig 90 tot 100 km/u rijden. Bekijk hier de max. toegestane snelheid per land.