Steeds meer Nederlandse steden stellen milieuzones in om de luchtkwaliteit te verbeteren en de leefomgeving gezonder te maken. Wat betekent dat voor jou als automobilist? Wij leggen uit waar In Nederland milieuzones gelden, welke regels er zijn, en hoe je kunt controleren of jouw auto een zone nog in mag. Met Dacia ga je goed voorbereid de weg op.
Sinds wanneer milieuzones in Nederland?
Milieuzones bestaan al langere tijd in Nederland en spelen een steeds grotere rol in het beleid rond schonere steden. De eerste milieuzones werden in 2007 ingevoerd en sindsdien is het aantal steden met milieuzones flink toegenomen. Gemeenten kiezen hier steeds vaker voor om de luchtkwaliteit in drukke stedelijke gebieden te verbeteren.
In januari 2020 zijn de landelijke regels rondom milieuzones aangepast. Er zijn nu verschillende soorten milieuzones, afhankelijk van het type voertuig en de uitstootklasse. Bijvoorbeeld: sommige milieuzones gelden alleen voor dieselauto’s van vóór een bepaald bouwjaar, terwijl andere ook van toepassing zijn op vrachtwagens, bussen of bromfietsen. Gemeenten kunnen zelf bepalen welke regels ze hanteren, binnen de kaders van het landelijke beleid.
Hoe zit het met milieuzones in Nederland in 2025?
Vanaf 1 januari 2025 zijn de regels rondom milieuzones in Nederland verder aangescherpt. In verschillende steden worden zero-emissiezones ingevoerd. Dat betekent dat in deze zones alleen nog uitstootvrije voertuigen zijn toegestaan, zoals elektrische auto's en bestelbussen of fietsen.
Om problemen te voorkomen dat je de regels van een milieuzone overtreedt, is het slim om:
Welke soorten milieuzones zijn er in Nederland?
Er zijn verschillende soorten milieuzones, afhankelijk van het type voertuig en de uitstootklasse. Bijvoorbeeld: sommige milieuzones gelden alleen voor dieselauto’s van vóór en bepaald bouwjaar, terwijl andere ook van toepassing zijn op vrachtwagens, bussen en bromfietsen. Gemeenten kunnen zelf bepalen welke regels ze hanteren, binnen de kaders van het landelijke beleid.
In Nederland zijn er verschillende soorten milieuzones, die elk hun eigen regels en normen hebben. De toegang van een milieuzone hangt af van het type voertuig en de uitstootklasse. Hoe hoger je uitstoot, hoe lager je emissieklasse is. Milieuzones worden in Nederland aangeduid met gekleurde bollen op verkeurs- of onderborden:
Hoe zit het met zero-emissiezones?
Naast de milieuzones kan een gemeente ook een zero-emissiezone hebben. In deze zones mogen geen bestel- en vrachtwagens rijden die schadelijke stoffen uitstoten. Dit is de strengste vorm van milieuzones die in sommige steden of specifieke gebieden worden ingevoerd.
Let op: Heb je recentelijk een bedrijfsvoertuig aangeschaft? Voor bestelauto's met een emissieklasse van 5 of hoger geldt een overgangsregeling. Dit betekent dat je tot 2030 toegang hebt tot sommige zero-emissiezones. Daarnaast zijn er ook vrijstellingen voor specifieke typen bestelauto's en vrachtwagens.
In Nederland zijn er verschillende steden die milieuzones hebben. Binnen de milieuzones zijn er ook verschillen.
Milieuzones in Amsterdam
Amsterdam heeft verschillende milieuzones. De meest vervuilende dieselpersonenauto’s en -bestelauto’s kunnen sommige zones in Amsterdam niet betreden. Dit geldt ook voor dieselvrachtauto’s. Daarnaast zijn er uitstootvrije zones ingevoerd voor bestelauto’s, vrachtauto’s en brom- en snorfietsen.
Milieuzones in Arnhem
In Arnhem gelden de milieuzones voor personen-, bestel- en vrachtauto’s die op diesel rijden. Dieselvoertuigen mogen de stad alleen in met een emissieklasse van 4 of hoger. Voor vrachtverkeer geldt een strengere eis: minimaal emissieklasse 6.
Milieuzones in Den Haag
Den Haag heeft een milieuzone voor personenauto’s en autobussen die op diesel rijden. Vanaf 1 januari 2025 moeten bestelauto’s en vrachtauto’s voldoen aan de regels van de zero-emissiezones. De stad heeft ook een aparte milieuzone voor brom- en snorfietsen: voertuigen van vóór 1 januari 2011 mogen daar niet rijden.
Milieuzones in Utrecht
In het centrum van Utrecht is een gebied die alleen schonere auto’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen mogen betreden. Daarnaast zijn er milieuzones waar diesel personenauto’s emissieklasse 5 moeten hebben. Autobussen mogen de zone betreden met emissieklasse 6. Sinds 1 januari 2025 is er voor bestel- en vrachtauto’s een zero-emissiezone.
Milieuzones in andere steden
Naast deze vier steden, hebben ook Breda, Delft, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, (Maasvlakte) Rotterdam, Rijswijk, Tilburg, Utrecht en ’s-Hertogenbosch milieuzones met verschillende toegangseisen.
Milieuzones vermijden
Milieuzones kunnen soms een uitdaging zijn, vooral als je niet op de hoogte bent van de specifieke regels. Gelukkig zijn er een aantal manieren om er handig mee om te gaan of de milieuzones zelfs te vermijden, zodat je zorgeloos de weg op kunt.
Of je nu door de bergen rijdt, de kust opzoekt of gaat kamperen, met Dacia ga je zorgeloos met de auto op pad. Benieuwd naar meer inspiratie en praktische info voor jouw volgende outdoor avontuur? Wij helpen je graag goed voorbereid op weg met handige tips. Ontdek alles wat je nodig hebt voor een geslaagde reis.