Veelgestelde vragen

Het Dacia-vragenforum

Kies hieronder een van de rubrieken met vragen en antwoorden.

 • 1. Aankoop en onderhoud

  1.1. Een Dacia kopen

  Ik wil een Dacia kopen. Wat is de levertijd gerekend vanaf de bestelling?

  De levertijd is afhankelijk van het gekozen model en de specifieke gegevens van de bestelling. Je dealer heeft nauwkeurige gegevens over de levering van de auto en kan je informeren over de levertijd van je Dacia.

  1.2. Dacia-dealer vinden

  Hoe vind ik de dichtstbijzijnde Dacia-dealer?

  De lijst met dealers van Dacia is te vinden op deze site. Je kunt bovenaan de website een dealer zoeken op basis van gemeente of postcode. 

  1.3. Onderhoud en reparatie

  Waar vind ik accessoires voor mijn Dacia?

  In de rubriek 'Accessoires' vind je een reeks accessoires die beschikbaar zijn voor jouw auto. Je Dacia-dealer kan je de accessoires tonen en je erover informeren. Je vindt de dichtstbijzijnde dealer met de zoekfunctie op deze site.

  Wat is het onderhoudsinterval van mijn Dacia?

  Voor een nauwkeurig antwoord op deze vraag verwijzen wij je graag naar de dealer, die je exact kan informeren over het onderhoudsinterval voor jouw Dacia.

  1.4. Financieren

  Ik wil graag meer informatie over mijn Dacia-financieringscontract. Tot wie moet ik me richten?

  Je kunt hiervoor terecht bij de Dacia-dealer. Hij staat steeds tot je dienst om al je vragen te beantwoorden. Je dealer kan je doorverwijzen naar onze financiële dochter om een offerte op maat op te maken.

  Ik beschik niet over eigen geld om een auto aan te schaffen. Kun je toch een financieringsvoorstel voor me uitwerken?

  Ja, Dacia biedt diverse financieringsproducten. Het is heel goed mogelijk om een voertuig te kopen zonder eigen middelen. De dealer zal samen met je onderzoeken welke financieringsvorm voor jou het meest geschikt is.

 • 2. Garantie

  2.1. Kan men de contractuele garantie van nieuwe Dacia modellen uitbreiden?

  De fabrieksgarantie van Dacia heeft standaard een duur van drie jaar, met een maximum van 100.000 km. Met Dacia GarantiePlus kun je die garantie met één of twee jaar uitbreiden (tot vijf jaar, met een maximum van 100.000 km). Klik hier voor meer informatie over GarantiePlus.

  2.2. Is garantie overdraagbaar?

  Ja. Bij de verkoop van de auto blijft de garantie gewoon van kracht. Dat geldt ook voor verlengde garantie.

 • 3. De relatie tussen Dacia en Renault

  Welke banden zijn er tussen Dacia en Renault?

  Dacia maakt deel uit van Renault. Het Franse bedrijf is sinds 2004 vrijwel volledig eigenaar van Dacia. Binnen de Renault-groep is Dacia het merk dat zich onderscheidt door het ontwikkelen en bouwen van betaalbare, robuuste auto's.

  De Renault-groep investeerde in vijf jaar tijd 489 miljoen euro in de modernisering van Dacia: de fabriek in Pitesti voldoet aan alle Renault-kwaliteitsnormen.

  De ontwikkelingsafdelingen van Dacia en Renault werken nauw samen. Daardoor kunnen de nieuwste motoren gemonteerd worden in de Dacia-modellen.

 • 4. Veiligheid

  4.1. Wat is Euro NCAP?

  Euro NCAP beoordeelt de botsveiligheid van auto's. Daarvoor worden diverse soorten aanrijdingen gesimuleerd (crashtests). Er worden gemiddeld zo'n twintig modellen per jaar getest. Euro NCAP (European New Car Assessment Program) is een onafhankelijke Europese organisatie waarin een aantal consumentenverenigingen en autoverenigingen zijn vertegenwoordigd. Ze wordt gefinancierd door de FIA (internationale automobielvereniging), de Europese Unie, de regeringen van vijf landen (Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden), consumentenvereniging ICRT (International Consumer Research & Testing), de ADAC (Duitse automobielclub) en de AIT (internationale toeristenbond).

  4.2. Waaruit bestaan de crashtests van Euro NCAP?

  De test telt drie botsproeven:

  1. Frontale aanrijding
  De auto wordt met een snelheid van 64 km/uur tegen een vervormbare metalen barrière gereden. Het gaat om een gedeeltelijk frontale botsing: alleen de bestuurderszijde (40 % van de breedte van de auto) komt effectief tegen het obstakel terecht. Er zijn vier crashtestdummy's aan boord:
  - voorin: twee volwassenen
  - achterin: een kind van 3 jaar en een peuter van 18 maanden

  2. Zijdelingse aanrijding
  Een kar (vergelijkbaar met een auto) rijdt met 50 km/uur in de flank aan de bestuurderszijde.

  3. Aanrijding met voetganger
  Er wordt een reeks tests uitgevoerd om ongevallen met voetgangers (volwassenen en kinderen) te simuleren bij een snelheid van 40 km/uur.

  4.3. Welke score behaalden de Dacia-modellen in de Euro NCAP-crash tests?

  De Logan kreeg in 2005 drie sterren voor volwassenenveiligheid en drie sterren voor kindveiligheid. De Sandero behaalde in 2008 drie sterren voor volwassenenveiligheid en vier sterren voor kinderveiligheid. De maximale score is altijd vijf sterren. De Duster is nog niet getest door Euro NCAP.